Lansor İlacı Nedir? Nasıl Kullanılır? Yan Etkiler Nelerdir? Fiyat?
Lansor bir mide ilacı olarak midede üretilmekte olan asit miktarının azaltılmasını sağlar.İlacın etken maddesi Lansprozoldur ve bu etken madde Lasorun bir proton pompası inhibitörü işlevi görmesini sağlar. Midedeki fazla asidin meydana getirdiği rahatsızlıkları azaltmak, gastrit, ülser gibi mide sorunlarını tedavi etmek için kullanılır. Lansor mide koruyucu ilaç gurubu arasında en etkili ilaçlardan biridir. Tedavisinde Lansorun kullanıldığı rahatsızlıkları şöyle sıralayabiliriz;
- Mide asidinden kaynaklanan gastroözofajeal reflü
- Asit nedeniyle yemek borusu yüzeyinde hasarın oluşmasına neden olan eroziv özofajitin
- Yemek borusu iltihaplanması olan Reflü özofajitin
- Mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri
- Aşırı mide asidi içeren sendromlarda
- Duodenal ve gastrit ülser tedavisinde
- İlaçların neden olduğu ülserlerin önlenmesinde ve tedavisinde
Contents
Lansor Nasıl Kullanılır?
Lansor kullanımı doktor tavsiyesi ve kontrolü ile planlanmaktadır. Mide rahatsızlığının ne olduğuna ve etki ettiği alana göre kullanım standartları belirlenmektedir. İlacın genel kullanım standardı 1 defada 15 miligram almak şeklinde tavsiye edilmektedir. Lansor günde bir defa kullanılıyorsa sabah aç karnına alınması uygundur. Günde iki defa kullanılıyorsa sabah aç karnına ve akşam olmak üzere alınabilir. Rahatsızlıklara göre Lansor kullanımı şu şekilde sınıflandırılabilir;
- Mide ülserinde 4 hafta süreyle günde bir kez 30’ mg.
- On iki parmak bağırsağı ülserinde 2 hafta süreyle günde bir kez 30’ mg.
- Reflü tedavisinde 4 hafta süreyle günde bir kez 30’ mg.
- Reflü önleme tedavisinde günde bir kez 15’ mg.
- Gastrit ülser tedavisinde 4 hafta süreyle günde 30’ mg.
- İlaçla ilgili gastrit tedavisinde günde bir kez 15’ mg.
- Gastroözofageal reflü hastalığında günde bir kez 30’ mg.
- Zollinger-Ellison sendromunda günde bir kez 60’ mg devamında hastalığın durumuna göre.
Lansor kullanımında doktor kontrolü önemlidir. Sürekli kullanımı ancak doktor tavsiye edebilir. Lansorun ne kadar süreyle kullanılacağı hastalığın seyrine göre belirlenmektedir. İyileşme süreci doktor tarafından takip edilmeli ve ilacın ne zaman bırakılması gerektiğine doktor karar vermelidir. Lansor kullanırken kontrollerinizi yaptırmalı ve ilacın kullanımını doktor kontrolünde gerçekleştirmelisiniz.
Lansorun Yan Etkileri Nelerdir?
Lansor kullanımında kullanan kişinin başka hastalıkları varsa ve başka ilaçlarda alıyorsa etkileşimine dikkat edilmesi gerekir. Lansorun yaşlılarda, çocuklarda, farklı hastalığı olan kişilerde kullanımı doktor tarafından belirlenecek farklı yaklaşımlar gerektirmektedir. Tüm tıbbi ilaç tedavilerinde olduğu gibi lansorla mide tedavisinde de ilacın yan etkilerini bilmek önemlidir. Lansor yan etkileri açısından belli yan etkileri belirtilse de çok fazla kişide yan etkisi görülmeyen bir ilaçtır. Lansorun yan etkilerini şöyle sıralayabiliriz;
Yaygın Olarak Görülen Yan Etkiler
- Baş dönmesi ve baş ağrıları
- İshal ve bulantı
- Karın ağrısı
- Kabızlık
- Kusma
- Ağız ve boğaz kuruması
- Yorgunluk, halsizlik
- Karaciğer enzim seviyelerinde artış olması
- Kızarıklık
- Kurdeşen
- Kaşıntı
Seyrek Görülen Yan Etkiler
- Uykusuzluk
- Halüsinasyon
- Kansızlık
- Vücutta uyuşmalar
- Tat almada bozukluk
- Mide bulantıları
- Aşırı kusma
- Saç dökülmeleri
- Işığa duyarlı olma
- Ateş ve terleme
- Dilde iltihaplanma
- İştahsızlık
- Cinsel güçsüzlük
- Titreme
- Yüzde ve boğazda şişme
İlacı kullanmadan önce ilaç açıklamaları mutlaka okunmalıdır. Başka ilaçlar kullanılıyorsa mutlaka doktora bu ilaçlarla ilgili bilgi verilmeli ve lansorun kullanımının onaylatılması gerekmektedir. İlacı kullanan kişinin metabolizma özelliklerine göre ilaca vücudun verdiği tepki farklı olabilir. Bu nedenle lansor ilacı nasıl kullanılır sorusunu en iyi şekilde doktorunuz size açıklayacaktır. Yan etkilerin görülme olasılığı oldukça düşük olsa da kişide bulunan bir alerji ya da kişinin başka bir hastalığı nedeniyle ilacın yan etkisini görmesi mümkün olabilir. Bu nedenle ilacı doktor kontrolünde kullanmak herhangi bir yan etki görüldüğünde doktora başvurmak önemlidir.
Lansor İlacının Fiyatı Ne Kadardır?
Lansor reçete ile satılan bir ilaçtır. Yani doktorunuzun size lansoru tedavi amaçlı reçeteye yazması gerekmektedir. Eczanelerde lansorun ortalama satış fiyatı 26.51 TL olarak belirlenmiştir. Lansor fiyatı ortalama mide ilacı fiyatlarına göre uygundur. Ancak lansorun eczaneden alınması için reçete yazılmış olması gerekir. Lansor gibi ilaçları tedavi tanısı belirlenerek doktor tavsiye etmektedir.
Lansor hakkında verdiğimiz bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Midede yanma, asidin ağza gelmesi ve diğer mide sorunlarını yaşayan hastaların doktora muayene olarak lansor kullanması gerekmektedir. Eğer doktorunuz size lansor kullanmayı tavsiye ettiyse kullanma süresi sonunda tekrar kontrole gitmelisiniz. Kontroller sonucunda lansor kullanımına devam edilip edilemeyeceği belirlenecektir.
Bir önceki yazımız olan Augmentin Bid 1000 MG İlacı Nedir? Ne İşe Yarar? Yan Etkileri Nelerdir? Fiyatı başlıklı makalemizde augmentin bıd 1000 fiyat, augmentin carpinti yaparmi ve augmentin içeriği hakkında bilgiler verilmektedir.