Contents
Azosilin İlacı Nedir
Bir tablet halinde alınabilen ve satılan Azosilin ilacı, her bir tablette 500 mg ampisiline eşdeğer ampisilin trihidrat ve 50 mg piridine (fenazopiridin) fenazopiridin hidroklorür eşdeğeri içerir.
Peki Azosilin ilacı neye yarar? Azozilin kullanımı doktor tavsiyelerine uygun olarak kullanılmalıdır. Yetişkinlerde ve okul çağındaki çocuklarda üç tablet olarak alınmalıdır. Bu ilaç, kalıcı ve şiddetli enfeksiyon durumlarında ilacın dozunu yeniden artırarak kullanılabilir.
Bilinçsiz ve aşırı dozda Azosilin ile, özellikle piridyumlu bir hastada hematotoksik anemi, böbrek ve karaciğer hastalığı etkilere neden olabilir. Bu yüzden doktorunuzun dozunu bırakmadan kullanmak daha iyidir. Kafamıza estiği gibi ilacın dozunda ve alım saatlerinde değişim yapmak iç organlarımıza zarar bile verebilir.
Azosilin Tablet İdrar Rengini Değiştirir Mi?
Azosilin ilaç prospektüsü incelemelerinde ve endikasyonlarında kimi zaman düşük oranda da olsa idrarda renk değişiminin görülebileceği belirtilmiştir. Ancak bu ilacı kullanırken yine bol su içerek desteklemek ve idrar salınımını kontrol altına almak önemlidir. Güzelliğini düşünen gençler de Azosilin ilacı sivilce oluşumunu destekler mi diye merak ediyor. Ancak ilaç içeriğindeki maddelerin bu denli yan etkileri bulunmaktadır.
Azosilin Fiyatı 2019
İlaç her yılın getirdiği zamlara göre fiyatında değişimlere sahip olan bir düzene sahiptir. 2019 yılının Mart ayındaki en güncel fiyatlara baktığımız zaman karşımıza 49.76 gibi bir rakam çıktığını görmekteyiz. Elbette bu ilacı alırken de hekim kontrolünde olunması gerektiğini yine ve yeniden hatırlatmakta fayda vardır. Peki bu fiyata aldık kullandık. Peki Azosilin ilacı uyku yapar mı? Böyle bir etki görülmemiştir ama bir miktar yorgunluk vesilesi olabilir.
Azosilin Hamilelikte Kullanımı
Azosilin ne ilacı? Akut ve ağrılı piyelonefrit, üretrit ve epididimit tedavisinde kullanılan bir antibiyotiktir. Bu ilacın en önemli özelliği; Bakterisit etki göstermesidir. İlaç Azosilin, penisilin, üremiye, hamileliğe ve hepatite karşı hassas kişilerde kullanılması istenmeyen bir ilaçtır.
Hamilelik gibi durumlarda çok gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır. Çünkü azosil, ampisilin ve piridinin aktif maddesidir. Bu aktif bileşenlerden ampisiline kadar, hassas organizmalar mesane iltihabını tedavi etmek için kullanılır. Pyridium, idrar yollarında ağrı, sık idrara çıkma ve idrarda yanma gibi semptomlara karşı etkilidir.
Gebelik sırasında kullanılan bazı ilaçlar ve yaşam rutinleri hem anne hem de bebek için ciddi risk taşıyabilir. Aslında, bu durum bazen bir doktor tarafından gebeliğin sonlandırılmasını gerektirebilir. Bu konuda bilgi her zaman uzmanlar tarafından alınmalıdır.
Gebelik kategorisi B olarak değerlendirilir. Hamile kadınlarda yeterli ve iyi kontrol edilmiş çalışmalar olmadığından, Azosilin sadece hamilelik sırasında çok gerekliyse kullanılmalıdır. Düşük konsantrasyonlarda da olsa anne sütüne geçer. Bu nedenle emziren anneler Azosilin kullanırken dikkatli olmalıdır.
Hamilelik dönemine bağlı olan adet sürecinde aklında soru işareti olan kadınlar da Azosilin ilacı adeti geciktirir mi sorular ile araştırmalar yapmaktadır. Ancak bu ilacın öyle bir etkisinin olduğu görülmemiştir.
Azosilin 500 Mg İdrar Rengi
Prosoektüs incelemelerinde görüldüğü üzere idrarda kırmızı ve turuncu renk çizgilerinde belli değişimler gözlenmesi normaldir. Ancak bunların tonlarındaki ufak bir değişim bile hatalı bir kullanımı ya da alerjik bir reaksiyonu bize gösterebilir. Uzmanlar eşliğinde kullanılması ve Azosilin tablet ne ilacı gibi soruların yanıtını aramak için araştırma yapılması önemlidir.
Azosilin Kaç Günde Etki Eder?
Azosilin, ampisiline duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu alt idrar yolu enfeksiyonları için endikedir. İlacın bileşiminde bulunan fenazopiridin, enfeksiyon nedeniyle idrar yolu mukozasının tahrişine bağlı olarak sık idrara çıkma, ağrı ve yanma gibi semptomların tedavisi için kullanılır.
Ampisilin, yemekten yarım saat önce veya iki saat sonra alınması önerilir. Ampisilin ve pridyumun bir kombinasyon ilacı olduğu düşünülürse, doktor tarafından aksi belirtilmedikçe, 12 yaş ve üstü çocuklara (ergenlik çağında) ve yetişkinlere günde 3 defa 1 doz şeklinde uygulanır. Kesinlikle Azosilin ilacı bebeklerde kullanılmamalıdır.
Fenazopiridin ve antibakteriyel ilaçlar idrar yolu enfeksiyonları ile birlikte kullanıldığında, tedavi süresi iki günü geçmemelidir. Azosilin tabletleri çiğnenmeden yeterince su alınarak yutulması gerekir. Kullanım detaylarına her zaman dikkat etmelisiniz. Bunun için de doktorun dediklerinden uzaklaşmamak önemlidir.
Azosilin Aç Karnına İçilir Mi?
Bu ilacın düzenli kullanımı ile hasta, böbrek, karaciğer ve hematopoetik sistem fonksiyonları sürekli izlenmelidir. Doktor tarafından reçete olarak önerilmediği sürece, 12 yaşın altındaki çocuklarda kullanmamalısınız. Bu yaş çocuklarda kullanıldığında, idrar rengi turuncu-kırmızımsı olabilir.
Mantar enfeksiyonları ve bakteriyel patojenlerin, yani süper enfeksiyonların olasılığı, Azosilin tedavisi sırasında asla kaçırılmamalıdır. Bu durum gözlenirse, doktor ilacı kullanmayı bırakmalıdır. Bunun yerine başka bir uygun ilaç reçete edilmelidir.
Doktor tarafından aksi önerilmedikçe; olağan doz; Yetişkinlerde ve okul çağı çocuklarında, günde 3 defa, 2 tablet, sonra 3 defa, 1 tablet olarak tok karnına alınmalıdır. Kalıcı ve şiddetli enfeksiyonlar için daha yüksek dozlar kullanılabilir.
İdrar yolu enfeksiyonları piridyum antimikrobiyal ile birleştirilirse, tedavi süresi 2 günü geçmemelidir. İşte bu sefer Azosilin ilacı zararları ile karşılaşılabilir.
Gebelikte Azosilin Kaç Gün Kullanılmalı?
Gebelikte ampisilin ve piridyumun güvenliği henüz doğrulanmamıştır. Ancak, ilacın 1 haftadan 10 güne kadar ilacın kullanımında bir sıkıntı olmadığı belirtilir, çünkü doktorların uygun dozu verdiği düşünüldüğünde zarar vermeyeceği bilinir. Tabii ki, aşırı dozda bazı problemler görülebilir. Peki Azosilin ilaç ne işe yarıyor ve aşırı dozu zarar verir mi?
Piridya aşırı doz durumunda methemoglobinemi, hemolitik anemi, cilt pigmentasyonu, böbrek ve karaciğer yetmezliği, kalıcı ya da geçici karaciğer yetmezliği, ligmatik olmayan akut böbrek yetmezliği oluşabilir. Glikoz-6-fosfat dehidrojenaz eksikliği olan hastalar hemolize olmaya eğilimlidir. Bu kullanım süresinde Azosilin ilacı zayıflatır mı? Böyle bir etkisi bulunmamaktadır.
Azosilin Ne İşe Yarar?
Azozilin, ampisiline duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu düşük idrar yolu enfeksiyonları için endikedir. Pyridium, sık idrara çıkma, ağrı ve yanma gibi semptomların semptom tedavisini, enfeksiyon nedeniyle alt idrar yolundaki mukoza tahrişine bağlı olarak verir. Peki Azosilin ilacı ne için kullanılır?
Tedavide sistit, sistopelit, piyelit, akut ve ağrılı pyelonefrit, üretrit ve epididimit gibi akut idrar yolu enfeksiyonları kullanılmaktadır. Bakterisit etki gösterir.
Azosilin ilacı ne işe yarar? Hamile kadınlarda penisilin, glomerülonefrit, üremi, hepatit ve piyelonefrit duyarlı hastalarda kontrendikedir. Hamilelik durumunda kesinlikle gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır. Alerjik reaksiyonlara karşı özen gösterilmelidir. Cilt kızarıklığı, ishal, bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi yan etkiler görülebilir. Piyasada birden çok Azosilin ilacı çeşitleri de yoktur, bunun için yerine başka modeller aranması önerilmez.
Azosilin Nasıl Kullanılır?
Uzun süreli tedavide tüm güçlü ilaçlarda olduğu gibi, böbrek ve hepatik hematopoetik sistemin işlevleri düzenli olarak izlenmelidir. Doktor tavsiyesi olmadan 12 yaşın altındaki çocuklarda kullanmamak önemle altı çizilen bir detaydır. Zehirlenmelere ve organ yetmezliğine kadar gidebilir. Kullanım sırasında idrarı turuncu-kırmızı renkte değiştirebilir.
Bakteriyel patojenlerle (enterobacter pseudomonas) ve mantarlarla (Candida) tedavi sırasında kişi süperenfeksiyon olasılığını unutmamalıdır. Bu durumda, ilacı kesmeli ve uygun tedaviye başlamalısınız. Burada Azosilin ilaç kullananlar her adımda doktor ile iletişimde olmalıdır.
Gebelikte ampisilin ve piridyum kullanımı henüz doğrulanmamıştır. Emziren annelerde kullanımı ise ampisilin maddesinin süte geçtiğini bize göstermektedir. Bu özellik sebebiyle emziren annelerin bu detayı kullanırken unutmaması gerekir. Piridyenin süte geçip geçmediği bilinmemektedir.
Azosilin Yan Etkileri Neler?
Azosilin ilacı özellikleri ve kullanımına bağlı olarak, bulantı, kusma, ishal, ciltte kızarıklık, alerjik cilt döküntüleri, karın ağrısı ve anjiyoödem oluşabilir. Diğer penisilinlerde olduğu gibi, aşırı duyarlılık reaksiyonları; Penisilin veya alerjiye aşırı duyarlılık durumunda, astım pollinoz veya ürtikerli kişilerde daha yaygındır. Elbette Azosilin ilaç etkileşimleri ile karşılaşmamak için yanında alınacak olan diğer türlü ilaçlar ve yenecek yiyecekler için hekime danışılması gerekir.
Aşırı duyarlılık reaksiyonları ürtiker ve deri döküntüleri şeklinde kendini gösterir. Eksfoliye edici dermatit ve eritema multiforme çok nadir görülür. Anafilaktik reaksiyonlar için, sistemik kortikosteroidler ve / veya basınç aminleri ve ayrıca antihistaminikler uygulanabilir.
Kan ve lenfatik sisteme de etki edebilir. Enfeksiyöz bir virüsle enfeksiyöz mononükleoz hastalarının ampisilin uygulaması ile yüksek derecede deri döküntüsü Azosilin ilacın yan etkileri olarak bildirilmiştir.
Bir önceki yazımız olan Benexol B12 ilacı Nedir, Nasıl Kullanılır, Yan Etkileri Nelerdir? Fiyatı başlıklı makalemizde b12 eksikliği, benexol ve Benexol b12 250 mg yan etkileri hakkında bilgiler verilmektedir.