MedicinesStudent Tips

Göğüs Ağrısı Nedir? Nasıl Geçer?

Göğüs ağrısı, kalpte ve göğüste rahatsız edici ağrı hissi veya göğse küçük darbeler anlamına gelmektedir. Genellikle ani bir şekilde ortaya çıkar. Nefes darlığı, ağrı, stres, kaygı ve göğüste rahatsızlığa sebep olur.

 

Göğüs Ağrısının Özellikleri Nelerdir?

Göğüs ağrısı, göğsün orta hat kemiğinin arkasında ve orta kısmın sol tarafında hissedilmektedir. Fakat göğüs boyu iki taraflı, daha çok sol tarafa doğru olarak, kollara, boyuna ve çeneye yayılır. Daha az sol kürek kemiği ve omuz bölgesine yayılma gösterir. Göğüs ağrısının bazen başlama kısmı mide bölgesi olur. Nadir görülse de kolda başlayarak göğse yayılma gösterir veya yalnızca kolda hissedilir.

Göğüs Ağrısı Neden Olur?

 

Göğüs ağrısının pek çok nedeni olabilir. Ağrının sebebi genel olarak kas sıkışmalarıdır. Çok fazla hava solunduğunda kolayca ortaya çıkar. Anksiyete ve strese ağrının direkt sebebi olabilir. Perikardit, perikardın iltihaplanmasıdır. Bunun sonucunda da göğüs ağrısı görülebilir. Göğüs ağrısının diğer sebepleri de aritmi ve miyokard enfarktüsüdür. Göğüs ağrısı, solunum şiddetine göre değişiyor ve göğüste batma hissi oluşturuyor ise, altta ciddi rahatsızlıklar olabilir. Bu yüzden geniş bir tetkik yapılmalıdır.

Göğüs ağrıları akciğer kaynaklıysa, akciğerde virüs kaynaklı olan hastalıklar, atardamarlarda tıkanma, akciğer sönmesi ve akciğer kanseri akla gelir. Mide ve bağırsaklardaki hastalıklar da göğse baskı yapabilir. Kırık, çatlak ve kas zedelenmeleri göğüs ağrısına sebep olabilir. Psikolojik olarak da göğüs ağrıları yaşanabilir. Panik atak hastaları en fazla göğüs ağrısından şikayet etmektedir. Bu yüzden ağrının kaynağı iyi bir şekilde araştırılmalı ve buna göre tedaviye başlanmalıdır.

READ This:  Lansor İlacı Nedir? Nasıl Kullanılır? Yan Etkiler Nelerdir? Fiyat?

 

Göğüs Ağrısına Yakalanma Riskini Arttıran Etkenler Nelerdir?

Göğüs ağrısına yakalanma riskini arttıran bazı etkenler vardır. Bunlar; hipertansiyon, sigara kullanma, obezite, yüksek kolesterol, hareketsiz yaşama ve yaşlılıktır.

Göğüs Ağrısında İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Göğüs ağrısı olan hastanın ilk önce yaşamsal bulguları kontrol edilmelidir. Hemen hasta dinlenmeye alınarak, sakinleşmesi sağlanır. Hastaya yarı oturur pozisyonu verilir. Kullandığı bir ilaç varsa almasına yardım edilir. 112’den yardım istenip, hastanın sağlık kuruluşuna gitmesi sağlanır. Yol boyu yaşam bulguları kontrol edilir.

Bir önceki yazımız olan Bahar Alerjisinde Aşı Tedavisi başlıklı makalemizde Alerji Aşısı Nasıl Uygulanır?, Alerji Aşısının Etkileri Nelerdir? ve Bahar Alerjisinde Aşı Tedavisi hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a Reply

Back to top button