MedicinesStudent Tips

Boğaz Enfeksiyonu Tedavisi ? Nasıl Geçer ? Tedavi Yoları

Contents

Boğaz Enfeksiyonu Tedavisi

Anotomik bir tanı olan boğaz enfeksiyonu üst solunum yolu enfeksiyonunun halk dilindeki halidir. Boğaz enfeksiyonu nasıl geçer diye baktığımızda öncelikle boğaz enfeksiyonun nedenlerine ve semptomlarına göz atmalıyız. Boğaz enfeksiyonun tek bir belirli nedeni olmamakla birlikte hasta bir kişiyle yakın temasla bulaşmaktadır. Boğaz enfeksiyonun nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Grip, mononükleoz, adenovirüs, rinovirüs gibi virüsler
  • Treptococcus bakterileri gibi bakteriler
  • Sinüzit, streptokokal boğaz ağrısı (strep throat), boğmaca, epiglotit.
  • Kirli hava ve havasız ortamda bulunma
  • Hasta kişiyle yakınlaşma

Boğaz enfeksiyonu oldukça sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Boğaz enfeksiyonun belirtileri ise şöyledir; Boğaz ağrısı, boğazda rahatsızlık hissi, boğaz kuruluğu, ses kısılması, yutmada zorluk, öksürük, hapşırma, yorgunluk. Boğazda kuruma, ses kalınlaşması, yutakta tıkanıklık hissi, sinüslere vuran ağrı gibi belirtiler bakterilerden kaynaklanmaktadır.

Boğaz Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

Boğaz enfeksiyonu olup olmadığı ancak uzman doktor muayenesi ile anlaşılabilir. Başka hastalıklar da aynı belirtileri gösterebilir. Bu nedenle boğaz enfeksiyonu tanısı konmadan tedavi sürecine geçilmemelidir. Boğaz enfeksiyonu nasıl geçer diye sorduğumuzda tanımlanmış boğaz enfeksiyonu için belli tedavi yöntemlerinin uygulandığını görebiliriz. Boğaz enfeksiyonun nedenlerine bağlı olarak tedavi yöntemleri de değişmektedir. Enfeksiyon türüne göre ilaç tedavisi uygulanır. Kesinlikle tedavi doktor kontrolünde yapılmalıdır. Bununla birlikte doktorun verdiği ilaçlar dışında evde tedavi yöntemleriyle tedavi desteklenebilir. Bakteri kaynaklı enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımı gerekli olur. Daha hafif durumlarda hastalık kendiliğinden geçebilir. Hastalığın tedavisinde ilaç kullanmaya gerek kalmadan tedavi edilmesi ilk tercihtir. İlaç gerektiğinde kullanılmalıdır.

READ This:  Dex Forte İlacı Nedir? Nasıl Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir? Fiyat?

Boğaz Enfeksiyonu Tedavi Yolları

Boğaz enfeksiyonunda doktor kontrolünden sonra eğer hastalık ağır değilse ve bakterilerden kaynaklanmıyorsa başka boğaz enfeksiyonu tedavi yolları denenebilir. Boğaz enfeksiyonunda ilaç tedavisinin alternatifi ev tedavi yöntemleridir. Her şeyden önce bu hastalık temiz havada dinlenmeyi gerektirmektedir.  Boğaz enfeksiyonu tedavi yollarından bazıları;

  • Ilık suya sirke katarak gargara yapmak
  • Bol bol çorba ve su tüketmek
  • Bitki karışımlarıyla bal karıştırıp içmek
  • Boğaz pastili kullanmak
  • Tuzlu suyla gargara yapmak
  • Sıcak içecek yerine ılık içmek
  • Tuz, su ve bal karışımı tüketmek
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek
  • C vitamini olan meyve ve sebzeleri tüketmek

Boğaz Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır

Boğaz enfeksiyonun tedavisi hastalığın nedenlerine ve derecesine göre değişmektedir. Boğaz enfeksiyonu nedenlerine göre farklı sınıflara ayrılır; Bakteri kaynaklı boğaz enfeksiyonu, Viral (virüslere bağlı) boğaz enfeksiyonu gibi farklı boğaz enfeksiyonu çeşitleri vardır. Boğaz enfeksiyonun tedavisinde doktor kontrolü yönlendirici olmaktadır. Uzman doktora başvurduğunuzda boğaz enfeksiyonu tedavisi nasıl yapılır sorunuzun cevabını size verecektir. Ancak her kişide tedavi süreci ve seyri farklı olmaktadır. Genel olarak eğer ileri derecede bir sorun varsa antibiyotik ve vitamin ilaçlarla tedavi edilir. İlerlememiş durumlarda ilaca gerek olmadan dinlenerek tedavi önerilir.

Boğaz Enfeksiyonu Evde Tedavi

Boğaz enfeksiyonu hafif olsa da ağır olsa da evde tedavisi mümkün olmaktadır. Evde tedavi yapabilmek için her şeyden önce dinlenmek için temiz ve havadar bir ortam yaratmak gerekir. Yatarak dinlenmek gerekebilir. Bu nedenle havasız olmayan bir yerde yatmak gerekir. Boğaz enfeksiyonunda doktor tanısına göre evde tedavi uygulanabilir. Boğaz enfeksiyonu evde tedavi uygulamak için doktorun tanısı ve önerilerine dikkat ederek gerekenler yapılmalıdır. Dinlenmek, bol su tüketmek, ılık çorba içmek tedavinin olmazsa olmazlarıdır. Bitkisel çaylar da tedavinin önemli bir parçasıdır. Özellikle zencefil, limon ve bal karışımı oldukça etkili olan bitkisel çözümler arasında yer almaktadır. Evde dinlenerek ve bitkisel karışımlardan faydalanarak boğaz enfeksiyonundan kurtulabilirsiniz.

READ This:  Aldactone İlacı Nedir? Nasıl Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir? Fiyat?

Bir önceki yazımız olan Sinüzit Nedir ? Nasıl Geçer ? Tedavisi Nelerdir başlıklı makalemizde dilaver Özturan, sinüzi ve sinüzit ağrısı nasıl geçer evde hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a Reply

Back to top button