Neurontin İlacı Nedir, Nasıl Kullanılır, Yan Etkileri Nelerdir? Fiyatı
Contents
Neurontin İlacı Nedir
Neurontin ilaç grubu olarak antietileptik ilaç grubunda yer almaktadır. Neurontin 600 mg olarak çentikli film tablet halinde satışa sunulmakta olan bu ürün epilepsi ve nörolojik ağrı tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Çentikli tablet şeklinde satışa sunulan bu ilacın her tabletinde 600 mg gabapentin yer almaktadır.
600 mg olarak 50 film tablet içeren bu ilaç epilepsi tedavisinde kullanıldığı gibi sinir liflerinin hasarına bağlı olarak ortaya çıkan ağrıların tedavisinde de kullanılmaktadır. Sinir liflerinin hasarından dolayı ortaya çıkan ağrı; zonklama, sıcak, yakıcı, çarpıntı, ateş, bıçak saplanması hissi gibi, acı, kramp girmesi, karıncalanma ve uyuşma şeklinde tanımlanabilir.
Neurontin Nasıl Kullanılır?
Neurontin kullanımı için mutlaka doktorunuza danışmalısınız ve doktorunuzun talimatlarına uymalısınız. Neurontin kullanmadan önce emin olmadığınız konularda doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
Neurontin için uygun olan kullanım dozunu doktorunuz sizin için belirleyecektir. Neurontin kullanımınıza doktorunuz bırakmanızı söyleyene kadar devam ediniz.
Sara yani epilepsi için neurontin kullanımında yetişkinler ve 12 yaşından büyük çocuklar için tavsiye edilen kullanımı şe şekilde yapılmalıdır.
- Neurontin tabletleri doktorunuzun tavsiyesine uygun olarak kullanmaya başlamalısınız. Tedavinin başlangıcında doktorunuz dozu genellikle günde 300 mg ile 900 mg arasında belirleyecektir ve ilerleyen zamanlarda dozu arttıracaktır.
- Neurontin kullanımının ilerleyen zamanlarda dozu günde maksimum 3600 mg’a kadar arttırılabilir. Doktorunuz ilacın dozunu günde 3 kere sabah, öğle ve akşam olmak üzere ayarlayacaktır.
Neurontin kullananlar bu ilacı düzenli olarak kullanmalıdır ve doktor ilacı kesmediği sürece tavsiye edilen kullanım talimatlarına uygun olarak alınmalıdır.
Neurontin 6 ile 12 yaş arasındaki çocuklarda kullanımı:
Çocuklar için Neurontin kullanımı doktor tarafından verilen talimatlara uygun olarak kullanılmalıdır. Doktor çocukların kilosuna göre kaç mg Neurontin kullanılacağını hesaplayacaktır. Çocuklarda Neurontin kullanımı ile başlanacak tedavide günde 3 doz şeklinde başlanır. Günde 3 eşit doza bölünen Neurontin 10 ya da 15 mg gibi düşük dozlarda başlanır. Yaklaşık olarak 3 günde ilacın dozu dereceli olarak arttırılarak tedaviye devam edilmektedir.
Etkili gabapentin dozu 6 yaş ve üzerinde olan çocuklarda günde 25-35 mg/kg olarak belirlenmektedir. Tedavide kullanılan Neurontin dozu olarak günde üç eşit doza bölünerek alınmalıdır. İki doz arasında 12 saatin geçmemesine dikkat edilmelidir. Örneğin sabah bir doz, öğleden sonra bir doz ve akşam bir doz şeklinde kullanılması önerilmektedir.
Neurontin 6 yaşından küçük olan çocuklarda kullanılmamalıdır. Bu ilacın yaşlılarda kullanımında ise eğer böbrek hastalığı yok ise normal dozunda kullanılması tavsiye edilmektedir.
Neurontin tableti ağız yolu (oral) ile alınması gerekmektedir. Tablet ağıza alınarak çiğnemeden yeterli miktarda içecek yardımı ile alınabilir.
Kullanmanız gereken Neurontin miktarından fazla dozda aldıysanız doktorunuza ya da eczacınıza danışmanız tavsiye edilir. Eğer almanız gereken Neurontin’i kullanmayı unuttu iseniz diğer doz saati gelmeden bunu fark ettiğiniz anda Neurontin’i almanız tavsiye edilmektedir.
Neurontin Yan Etileri Nelerdir?
Tüm ilaçlarda olduğu gibi Neurontin kullanan kişilerde de ilacın içerisinde yer alan maddelere duyarlılığı söz konusu ise Neurontin yan etkisi görülebilir. Olası yan etkilerin görülmesi durumunda derhal ilaç kullanımını keserek doktorunuza başvurmalısınız.
Neurontin yan etkisi seyrek görülmesine rağmen ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle şu yan etkilerin görülmesi halinde derhal doktorunuza başvurunuz:
- Deri döküntüsü
- Kurdeşen
- Ateş
- Salgı bezlerinin şişmesi ve şişkinliğin geçmemesi
- Dudak ve dilin şişmesi
- Derinin veya gözün beyaz kısmının sararması
- Anormal morarma veya kanama
- Şiddetli yorgunluk veya kuvvetsizlik
- Kaslarda beklenmeyen ağrı
- Sık enfeksiyon
Yukarıda sıralanmış olan belirtiler ciddi reaksiyonların ilk belirtileri olabileceği için doktorunuza danışmalısınız ve sonrasında doktorunuzun neurontin kullanımına devam edip etmeyeceğinize dair verdiği talimatlara uymalısınız.
Dudaklarda ve yüzde şişkinlik, deri döküntüsü ve kızarıklık ve/veya saç dökülmesi, ciddi bir alerjik reaksiyon belirtileri olabilir. Sürekli karın ağrısı, bulantı ve kusma ise akut pankreatit (ani pankreas iltihabı) belirtileri olabilir.
Çok yaygın yan etkiler; baş dönmesi, koordinasyon eksikliği, viral enfeksiyon, uyuşuk hissetme, yorgun hissetme, ateş
Yaygın yan etkiler; Yüz, gövde veya kol ya da bacaklarda görülen şiddetli spazm veya seri ani kasılmalar(konvülsiyonlar), Sarsıntılı hareketler, Konuşma güçlüğü, Hafıza kaybı, Titreme, Uyuma güçlüğü, Baş ağrısı, Ciltte hassasiyet, Hissetmede azalma, Koordinasyon güçlüğü, Olağandışı göz hareketleri, Reflekslerde artış, azalma veya reflekslerin kaybolması, Akciğer iltihabı, Solunum yolu enfeksiyonu, İdrar yolu enfeksiyonu, Enfeksiyon, Kulakta iltihaplanma, Düşük akyuvar (lökosit) sayımları, İştahsızlık, İştah artışı, Başkalarına karşı kızgınlık, Zihin karışıklığı, Duygu durumunda değişiklikler, Depresyon, Sinirlilik hali, Düşünme güçlüğü, Bulanık görme, Çift görme, Denge bozukluğundan kaynaklanan baş dönmesi (vertigo), Yüksek kan basıncı, Yüz kızarması veya kan damarlarında genişleme, Nefes almada zorluk, Bronşit, Boğaz ağrısı, Öksürük, Burun akıntısı veya burunda kuruluk, Kusma, Bulantı, Dişle ilgili sorunlar, Dişeti iltihabı, İshal, Karın ağrısı,, Hazımsızlık, Kabızlık, Ağızda veya boğazda kuruluk, Gaz (flatülans), Yüzde şişkinlik, Morarma, Döküntü, Kaşıntı, Akne (sivilce), Eklem ağrısı, Kas ağrısı, Sırt ağrısı, Seyirmeler, Ereksiyon zorluğu (sertleşme sorunu), Bacaklar ve kollarda şişkinlik, Yürüme güçlüğü, Güçsüzlük
Yaygın olmayan yan etkiler; Kurdeşen gibi alerjik reaksiyonlar, Harekette azalma, Çok hızlı kalp atışı, Yüz, vücut ve kollarda görülebilen şişlik, Karaciğerde soruna işaret eden, kan testinde anormal sonuçlar, Zihinsel bozukluk, Düşme, Kan şekeri seviyesinde artma (genellikle şeker hastalarında gözlenir)
Seyrek yan etkiler; Bilinç kaybı, Kan şekeri seviyesinde azalma (genellikle şeker hastalarında gözlenir)
Neurontin Fiyatları
Neurontin fiyatı ortalama olarak 50 Tl civarında olup en yüksek fiyatı 58.07 TL, en düşük fiyatı ise 45.98 TL olmuştur. NEURONTIN 600 mg 50 çentikli film tablet 2019 fiyatı 58.07 olup artış ve azalış gösterebilmektedir.
Neurontin Ne İşe Yarar?
Neurontin epilepsi ve sinir liflerinin hasarına bağlı oluşan ağrıların tedavisi için kullanılan bir ilaçtır. Kullanımı doktor tavsiyesine uygun olarak yapılmalıdır. Neurontin yorumları incelendiğinde bu ilacı kullanan kişilerin Neurontin bağımlılığı konusunda endişelendikleri görülmektedir. Ancak bu ilacın kullanımı sadece doktor tavsiyesi üzerine yapılmalıdır ve ilacın kullanımının sona erdirilmesi de doktor kontrolünde gerçekleştirilmelidir.
Neurontin kullanacak olan epilepsi hastaları ya da sinir liflerinin hasarı nedeni ile ağrı oluşan hastalar Neurontin 600 mg olan tabletler şeklinde günde 3 eşit dozda alınımı şeklinde kullanılmalıdır. Neurontin 100 mg ya da Neurontin 400 mg şeklinde tabletler olarak satışa sunulmayıp ilacın dozunun doktor tarafından belirlenmesi gerekmektedir.
Neurontin Saklama Koşulları?
Neurontin çocukların erişemeyeceği serin ve kuru ortamda ambalajında saklanmalıdır. 25 derecenin altındaki oda sıcaklığında saklanması uygundur. Neurontin ambalajı üzerinde yer alan son kullanma tarihine uygun olarak kullanılmalıdır. Son tarihi geçmiş olan Neurontin tabletler kullanılmamalıdır.
Neurontin kullanan yetişkinler bu ilacı çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde saklamalıdır ve bu ilacı 25 derecenin altındaki oda sıcaklığında tutmalıdır. Ambalaj üzerinde yer alan son tüketim tarihi kullananlar tarafından dikkat edilmeli ve son tüketim tarihi geçmiş olan Neurontin tabletlerini kesinlikle kullanmayınız.
Neurontin kullananlar tavsiye edilen saklama koşullarında tabletleri saklayarak doktorun önerdiği kullanım dozuna uygun olarak almalıdır.
Bir önceki yazımız olan Roaccutane Nedir, Nasıl Kullanılır,Yan Etkileri Nelerdir başlıklı makalemizde roaccutane, roaccutane ilacı ve roaccutane kullananlar hakkında bilgiler verilmektedir.