MedicinesStudent Tips

Bahar Alerjisinde Aşı Tedavisi

Contents

Bahar Alerjisinde Aşı Tedavisi

Bahar mevsiminin başlamasıyla birlikte ortalığa yayılan polenler hassasiyeti olan kişilerde alerjik rahatsızlıklara sebep olabilir. Hapşırma, öksürme, burun tıkanıklığı, nefes darlığı gibi rahatsızlıklar polenlerden kaynaklanan bahar alerjisinin belirtileridir. Alerjik rahatsızlıklar farmakolojik ilaçlarla giderilemiyorsa aşı tedavisi uygulanabilir.

Alerji Aşısı Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Bu tip alerjilerde öncelikle antihistaminler ile doktorun önerdiği alerji tedavisi ve göz ve burun akıntılarına karşı damla ve spreyler kullanılmalıdır. Bunların uygulanmasına rağmen belirtilerin sürmesi halinde bahar alerjisi aşısı tedavi olarak düşünülebilir. Bu tedavi 5 yaşından küçükler için uygulanmamalıdır. Ayrıca bazı astım hastalarına, kanser hastalarına ve ciddi düzeydeki kalp damar hastalarına önerilmez. Hamilelik sürecindeki anne adayları da alerji aşısı tedavisine başlamamalıdır.

Alerji Aşısı Nasıl Uygulanır?

Alerji aşısı tedavisinin gerçekleştirilebilmesi için ilk olarak alerjinin pozitif iğne testi ve kan tahlili ile tespit edilmesi gerekir. Alerji aşısı tedavisinde kişiye rahatsızlık veren alerjenler suda çözünmüş çözeltiler halinde hazırlanarak deri altına uygulanır. Tedaviye düşük dozlarda başlanarak vücudun alerjik yanıt vermesi engellenmiş olur. Yavaş yavaş doz artırılarak enjekte etme işlemi iki ay boyunca haftada bir tekrarlanır. Hastanın kaldırabileceği maksimum doza ulaşıldığında iki ayda bir 4-5 yıl boyunca tedavi sürdürülür. Böylece bu alerjenlere karşı direnç sağlanmış olur.

Alerji Aşısının Etkileri Nelerdir?

Bahar alerjisi aşısının alerjik semptomların etkisini azalttığı, alerjiye yönelik hayat standardını yükselttiği ve başka alerji ilaçlarına karşı gereksinimi azalttığı ortaya çıkmıştır. Aşı tedavisi birçok kişi için olumlu sonuçlanmaktadır. Ancak bazı kişilerde net bir iyileşme görülemeyebilir. Tedavinin olumlu ya da olumsuz sonuç vermesi önceden tespit edilemeyen bir durumdur. Alerji aşısı tedavisi uzun süreçli ve pahalı bir tedavi metodudur. Bu nedenle bütün riskler göz önüne alınarak tedaviye karar verilmelidir. Alerji aşısının bazı yan etkileri de mevcuttur. Bunlar burun tıkanıklığı, gözlerde ve boğazda kaşıntı şeklinde hafif düzeyde gerçekleşen yan etkiler veya nefes darlığı, alerjik şok şeklinde ciddi risk taşıyan belirtilerdir. Bu etkilerin gerçekleşme ihtimali aşının uygulanmasından hemen sonra daha yüksek risklidir. Bu nedenle güvenilir ve donanımlı yerlerde tedavi gerçekleştirilmelidir.

READ This:  Parol İlacı nedir ne işe yarar yan etkileri nelerdir fiyatı

 

 

 

Bir önceki yazımız olan Sodyum Yüksekliği Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi başlıklı makalemizde sodyum seviyesi, Sodyum Yüksekliği ve Sodyum Yüksekliği Belirtileri hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a Reply

Back to top button